Våra tjänster
Brand- och utrymningslarm

Brandlarm

Utrymningslarm
Ett utrymningslarm har som syfte att påbörja en utrymning av en byggnad. Denna utrymning kan bli nödvändig på grund av olika faror, såsom brand och gasutsläpp. Utrymningslarm kan aktiveras både automatiskt och manuellt, ofta som en integrerad del av en brandlarmanläggning. Utrymningslarm med talade meddelanden kan aktiveras via en brandlarmanläggning om en sådan finns inom samma fastighet.

Integrering system
Brandlarm kan integreras med andra säkerhetssystem som automatiserar åtgärder, såsom aktivering av släckanläggning, nödbelysning, talat meddelande och låsstyrning av utrymningsvägar vid ett brandlarm.
Certifierade inom brand

Brandlarm kopplat till räddningstjänsten för snabb respons
Ett SBF110-godkänt brandlarm kan kopplas direkt till räddningstjänsten, vilket säkerställer en omedelbar insats vid brand och minimerar skador på människor och egendom.
Integrerat brand- och inbrottslarm för heltäckande säkerhet
Genom att kombinera rökdetektorer med ditt inbrottslarm får du en komplett säkerhetslösning. Larmet kan aktivera åtgärder både vid brand och obehörigt intrång.
Brandlarm med nödbelysning och vägledande skyltar vid larm
Vid en brand kan synligheten snabbt försämras. Genom att integrera nödbelysning och utrymningsskyltar i brandlarmsystemet säkerställs att alla kan hitta utgångarna i en nödsituation.
Automatiserad släckanläggning som aktiveras vid brandlarm
När brandlarmet aktiveras kan det automatiskt utlösa en släckanläggning, såsom sprinkler- eller gassläcksystem, vilket hjälper till att begränsa eller släcka branden innan den sprider sig.
Talat utrymningslarm för effektiv och säker evakuering

FAQ
Vad är skillnaden mellan automatiskt och ett manuellt brandlarm?
Ett automatiskt brandlarm aktiveras av detektorer som känner av rök eller värme, medan ett manuellt brandlarm utlöses av en person via en larmknapp (tryckknappslarm). Många anläggningar har båda systemen för att säkerställa snabb upptäckt och reaktion.
Hur ofta ska ett brandlarm testas?
Brandlarm bör testas regelbundet enligt ett fast schema, ofta veckovis för manuella funktioner och kvartalsvis eller halvårsvis för hela systemet. Kraven kan variera beroende på byggnadstyp, verksamhet och om anläggningen är godkänd enligt SBF 110.
Hur länge håller en rökdetektor?
Livslängden för en rökdetektor är vanligtvis 8–10 år. Därefter bör den bytas ut, även om den fortfarande verkar fungera. Åldrande detektorer kan ge felaktiga signaler eller reagera långsamt vid brand.
Hur märker jag att brandlarmet behöver service?
Vanliga tecken på att systemet behöver service är blinkande varningslampor, återkommande felmeddelanden, oregelbundna larm eller uteblivna testsignaler. Ett fungerande larmsystem ska alltid ge tydlig statusinformation.
Vad är skillnad mellan brandlarm och utrymningslarm?
Brandlarm syftar till att upptäcka brand så tidigt som möjligt, medan ett utrymningslarm är till för att larma människor att lämna byggnaden. De fungerar ofta tillsammans, men det är två olika system med olika funktioner och regler.